2.1 Inleiding

Het zal ongetwijfeld ook zo zijn dat mensen zich ervan weerhouden een webwinkel te starten omdat ze geen enkele IT kennis hebben. Er zijn vele verschillende gratis en simpele software beschikbaar om gemakkelijk je eigen webwinkel te starten. Het enige wat je hoeft te doen is een goede hosting vinden, en de software installeren. Het kan een kleine investering zijn om een programmeur in te huren die de webwinkel geheel gereed maakt, maar dan heb je ook wat. Je kunt er ook voor kiezen je producten via een ander kanaal te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Marktplaats.nl of Bol.com. Daar kun je je producten verkopen zonder je eigen gehele winkel te starten. Het is naast simpeler, ook een betere oplossing voor op de korte termijn. Je verdient sneller, en er worden in eerste instantie meer bezoekers naar je producten geleid.

2.2 Technisch

Voor het bouwen van een webwinkel heb je natuurlijk een plek nodig op internet waar je je webwinkel neerzet. Deze plek heet hosting. Ook moet je een passende naam kiezen voor je webwinkel. Tegenwoordig zijn er al veel “domeinnamen” in gebruik, dus is het echt lastig om de domeinnaam te reserveren die jij in gedachten hebt. Een domeinnaam is het webadres die je intypt in de adresbalk van je web browser. De domeinnaam en hosting zijn vaak niet gratis, maar ook niet heel erg duur. Het kost slechts een paar euro per jaar.

Als eerste heb ik gekeken welke domeinnamen nog beschikbaar waren met de term “honing”. Ik kwam tot de ontdekking dat eigenlijk heel erg weinig mensen een webwinkel zijn begonnen met honing. Daarom waren de meeste domeinnamen nog vrij. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de naam honingwinkel.com omdat honingwinkel.nl helaas al bezet was. Een belangrijke factor waar ik rekening mee gehouden heb is dat de eigenaar van honingwinkel.nl nog niet was begonnen met een webwinkel, maar het domein had “geparkeerd.” Als je een domein parkeert betekent dit dat de persoon de naam als het ware gereserveerd heeft, maar er nog niets mee gedaan heeft. Zo voorkom je dat anderen jouw domeinnaam van je “afpakken”. Zo heb ik bijvoorbeeld ook de domeinnaam adriaanvandijk.nl gereserveerd. Het kost slechts een paar euro per jaar om een domeinnaam te reserveren en het is daarom geen probleem qua kosten.

2.3 Beveiliging

Volgens de wet is het verplicht om je website te beveiligen met een zogenaamd SSL certificaat. Dit houdt in dat je website beveiligd is tegen cybercriminelen die bijvoorbeeld klantengegevens willen stelen. Ook als bijvoorbeeld klanten in je webwinkel willen betalen, is het belangrijk om de beveiligde verbinding te hebben. Er zijn in totaal drie verschillende soorten SSL certificaten.

Je hebt de zogenaamde “Extended SSL” certificaat. Dit certificaat is het aller duurste en wordt vaak gebruikt door banken etc. De adresbalk van klanten wordt dan groen. Zo is het vertrouwen het allergrootst, en is de conversie het hoogste.

Ook kun je kiezen voor de zogenaamde “Organization validation SSL”. Deze optie is de iets goedkopere. Bedrijven moeten veel documenten indienen en hun identiteit wordt gecontroleerd door de uitgever van het certificaat.

Als laatste heb je de “domain validation certificaat”. Voor deze optie heb ik gekozen. Bedrijven hoeven hiervoor geen documenten te versturen die geverifieerd moeten worden. Deze optie is ook het goedkoopste. Als je snel en goedkoop een certificaat wil hebben en deze ook simpel wil kunnen installeren, is deze optie het beste.