
Inleiding
In het ondernemingsplan ga ik beschrijven hoe ik de webwinkel van start wil laten gaan. Een paar maanden geleden heb ik de meeloopdag gedaan bij de Kamer van Koophandel. Daar heb ik geleerd dat een goed ondernemingsplan van groot belang is. Het is onder andere heel erg handig als je naar de bank wilt voor een zak geld, maar ook voor jezelf. Je hebt namelijk een goede leidraad om aan vast te houden. Als je je ondernemingsplan hebt geschreven en er klaar voor denkt te zijn, heb je misschien wel een lening nodig bij de bank. Als je goed je plan weet te presenteren en te beargumenteren, heb je ook daadwerkelijk meer kans op het geld.
Stap 1: Het doel
Mijn doel van de webshoponderneming is naast het geld verdienen voornamelijk leren hoe het openen van een webshop in elkaar steekt. Het belangrijkste deel hiervan is het bekijken of het openen van een internetonderneming makkelijk is en om te zien wat erbij komt kijken. Ik zal in de kerstvakantie de beslissing maken of ik de webwinkel ècht online ga zetten of dat ik het houdt op een fictieve winkel enkel voor educatieve doeleinden. Het lijkt mij wel erg leuk om het starten van een webshop werkelijkheid te laten worden, zodat ik bijvoorbeeld echt met de imkers van de honing die ik ga kopen in contact ga komen en kijk of het concept aanslaat. Het leukste is voor mij om te kijken als ik inderdaad de webwinkel officieel open, of het concept van lokale honing aanslaat en of er een markt voor is.
Stap 2: Het probleem
-
KUN JE WEL WINST MAKEN MET EEN WEBSHOP?
Uit onderzoek is gebleken dat het er erg vanaf hangt of je winst kunt maken met een webshop. Het is zo dat ondernemers die fulltime werken gemiddeld meer kans maken om winst te maken dan als je je webshop parttime runt of een webshop runt “voor een leuk zakcentje”. Andere personen zijn van mening dat het openen van een eigen internetwinkel hopeloos is omdat veel mensen het niet zouden redden. Volgens het Financieele Dagblad zijn van de 10.088 in 2013 opgestarte webwinkels slechts nog 6692 actief. Betekent dit dan ook dat al die webwinkels geen euro winst hebben gemaakt? Misschien was het een hobby van de eigenaren en waren ze slechts een korte tijd actief. Het hing er misschien ook vanaf of mensen al een fulltime baan hadden. Van alle fulltime webwinkelondernemers heeft namelijk slechts 15% nog geen winst gemaakt. Hieruit blijkt dus dat het zeker mogelijk om winst te maken, want 85% maakt dus wel degelijk winst!
Volgens de NRC is het starten van een webwinkel in het begin weliswaar erg moeilijk, omdat er gemiddeld de eerste drie jaar geen winst wordt gemaakt. Maar de mensen die door blijven gaan maken dus wel winst.
Toen ik als eerste het product Jellybeans had, was er eigenlijk niet echt een probleem waar ik op de markt op inspeelde. Eigenlijk creeërde ik alleen maar een probleem voor mijzelf: ik had een product dat niets meer bracht voor de mensenmassa, ik onderscheidde mij niet echt. Nu heb ik met mijn nieuwe centrale product; namelijk lokale honing iets gevonden wat op dit moment nog niemand doet in Nederland: honing uit verschillende regio’s van Nederland voor mensen die graag een exclusief product willen of voor mensen met allergieën die alleen lokale honing kunnen weerstaan.
Stap 3: De oplossing
Mijn oplossing voor dit probleem is om enquêtes te houden en marktonderzoek te gaan doen naar wat er allemaal komt kijken bij de marketing van een webwinkel. Lees meer over dit marktonderzoek in hoofdstuk 3.
Stap 4: Waarom nu?
Waarom wil ik vandaag een webwinkel beginnen? Het wordt tegenwoordig steeds zwaarder voor kleine winkeltjes om het hoofd boven water te kunnen houden. Steeds meer mensen kopen hun producten online. Nu zijn er nog weinig ondernemers die bijvoorbeeld ook voedingswaren online verkopen. Uit mijn marktonderzoek is ook gebleken dat minder van de helft van de mensen bereid is om voedsel online aan te schaffen. Ik verwacht dat dit in de toekomst ook sterk zal gaan veranderen. Als ik nu begin met de webwinkel, heb ik als een van de eersten een online voedingswaren winkel. Het voordeel daarvan is dat ik waarschijnlijk beter ben voorbereid op wat de toekomst gaat brengen qua marktontwikkelingen.
Stap 5: De markt
Op de Kamer van Koophandel Startersdag heb ik met verschillende mensen gesproken over mijn onderwerp. Een logo ontwerper vertelde mij dat voor het concept van lokale honing een grote markt was. Ook vertelde de tekenaar dat het erg belangrijk was om het product een groot “verhaal” te geven. Zo gaf hij als voorbeeld “Honing van koningsgrond”. De bijenkasten stonden dan vlak bij het paleis van de Koning. Zo straal je veel exclusiviteit uit naar de klant, waardoor de betalingsbereidheid groter is.
Bron: http://www.marketingfacts.nl/statistieken/channel/e_commerce
Stap 6: De concurrentie
Ik heb ook marktonderzoek gedaan. Ik heb het internet afgespeurd of er nog anderen zijn die honing verkopen. Dit was echter wel het geval, alleen was het concept van lokale honing nog niet bedacht. Andere concurrenten verkochten slechts honing van een bepaalde soort bloemen. Ook verkochten de concurrenten badproducten zoals honingzeep en snoepjes. Mijn aanpak zal aan de hand van de resultaten van mijn enquête zijn om mij heel erg te concentreren naar de transparantie van het product. Ik zal de klant precies vertellen waar de honing vandaan komt, welke soort bloemen er in dat gebied staan, en als het kan zal ik ook een foto toevoegen van de bijenkas waar de honing vandaan komt. Ik hoop zo de klant de kunnen overtuigen van de exclusieviteit van het product.
Stap 7: Het product
Zoals ik al eerder heb vermeld zal het product honing zijn van lokale boeren. Bij alle verschillende honingsoorten zal ik vermelden waar het precies vandaan komt, welke bloemen er in de omgeving te vinden zijn en als het mogelijk is een foto van de bijenkas waar de honing van gemaakt is maken. Misschien dat ik in de toekomst ook nog andere producten wil gaan verkopen, zoals snoepjes etc. Dit doe ik pas als het concept lokale honing aanslaat.
Stap 8: Het bedrijfsmodel
Verwachte omzet
Ik vind het moeilijk om in te schatten hoeveel ik zal omzetten. Als het marktonderzoek is afgerond kan ik hier pas een inschatting van maken.
Prijzen
De prijs zal hoger dan gemiddeld zijn, omdat het een exclusief product is waar de klant graag voor wil betalen. Ik heb al met een imker gesproken en zij vertelde mij dat een potje ongeveer €3,50,- kost. Deze prijs is echter wel een lage weggeefprijs. In de enquête zal ik moeten bepalen welke prijs de gemiddelde consument is bereid om te betalen voor de honing.
Potentiële klanten / doelgroep
Mijn doelgroep is de groep klanten met een allergie voor veel producten. Zij zijn de klanten die op zoek zijn naar een lekker alternatief voor vele broodbelegen. Ook zal mijn doelgroep zijn de groep klanten die op zoek is naar een cadeau of een juist exclusief product.
Verkoopmodel
Bij elke transactie krijgt de klant zogenaamde “loyaliteitspunten” die hij / zij bij de volgende transactie weer meteen kan inwisselen. Dit stimuleert de aankopen, omdat consumenten over het algemeen last hebben van “verliesaversie”. Als de klant een tegoed heeft openstaan aan waardepunten zal hij die willen gebruiken omdat het anders zonde is van het bereikte tegoed. Bij de allereerste transactie heeft de klant de mogelijkheid om gebruik te maken van een 10% korting coupon, om de klant te trekken.
Stap 9: Het team
Het concept van de webwinkel is dat de bestellingen bij mij worden gedaan. Ik verzamel als het ware alle honing en neem contact op met alle imkers die vervolgens hun honing aanbieden. Vervolgens bestellen de klanten de honing in mijn webwinkel en dan stuur ik de orders door aan de imkers. Zij verpakken de honing op hun beurt en sturen deze naar de klant. Als de klant de honing heeft ontvangen betaal ik de imker.
Winst
Het idee is dat ik als winst 10% tot 20% van de omzet krijg. De transactiekosten voor het betaalverkeer en de verzending zijn voor de klant.
Wat zijn mijn kosten tot nu toe?
Mijn kosten tot nu toe zijn:

Maak jouw eigen website met JouwWeb